Το ΛΕΜΟΝΙ, αυτό το ιστορικά  συνδεδεμένο εσπεριδοειδές με την ζωή της Άνδρου και κυρίως της εύφορης κοιλάδας τωνΛιβαδίων, για πολλά χρόνια υπήρξε η κινητήριος δύναμη της οικονομίας του νησιού, φτάνοντας ακόμα και εκτός Ελλάδας, στις αγορές της Μεσογείου, της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας, («Μόνον το προϊόν τούτο δίδει επωφελή εργασίαν εις όλας τας τάξεις της κοινωνίας», αναφέρει η εφημερίδα «ΑΝΔΡΟΣ», το Φεβρουάριο του 1880. )

                                                                                                           DSCN0273

                                                                                                                           LEMONIA Απέκτησε την φήμη του πιο ευωδιαστού, διατηρήσιμου , εμπορεύσιμου καρπού με υψηλή διατροφική και όχι μόνο αξία, χάρη στις καλλιεργητικές φροντίδες, το έδαφος, το νερό το μικροκλίμα του νησιού μας. Χιλιάδες οι τόνοι που μεταφέρονταν μέσα σε κοφίνια  στο λιμάνι της Χώρας και από εκεί με καΐκια στα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, (ναυλοσύμφωνα που ήρθαν στο φως από τον ιστορικό της Άνδρου Πολέμη Δημήτριο προκύπτει ότι γινόταν εξαγωγή του λεμονιού  προς τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Γαλάτσι του Δούναβη και τη Ρωσία.

Την δεκαετία του 60 σειρά πήραν  τα φορτηγά που συνέδεσαν τους παραγωγούς με την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, τους εξαγωγείς και τα εργοστάσια χυμοποίησης. Με την πάροδο των χρόνων, κυρίως την δεκαετία του 90,  για πολλούς λόγους, όχι μόνο τοπικούς,  άρχισε η φθίνουσα πορεία. Πολλά δένδρα αντικαταστάθηκαν με  ελιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές κλπ. Οι ποσότητες μειώθηκαν κατά πολύ, οι παραγωγοί μεγάλωσαν ηλικιακά, διάδοχη  κατάσταση δεν υπήρξε  με αποτέλεσμα πολλά χωράφια  εσπεριδοειδών να βρίσκονται με γερασμένα δέντρα, ασθενή, ,δεχόμενα τις ελάχιστες βασικές καλλιεργητικές εργασίες . Πάρα ταύτα υπάρχουν παραδειγματικές περιπτώσεις όπου  οι ιδιοκτήτες τα προσέχουν με περίσσεια φροντίδα, φυτεύουν νέα δέντρα διαφόρων ποικιλιών και εξακολουθούν να αγαπούν και να πονούν για αυτά.

Η παραγωγή στην πλειοψηφία της είναι από Νοέμβριο έως την άνοιξη και με ελάχιστες ποσότητες τους μήνες της υψηλής ζήτησης. Έτσι, η διάθεση της γίνεται κατά κύριο λόγο στην Κ.Λ.Α  , με πολλαπλά έξοδα και κατά δεύτερο λόγο στην τοπική αγορά, σε σπίτια συγγενών και φίλων. Κατά παράδοση ποσότητες μεταποιούνται οικιακά, επαγγελματικά σε γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, σαπούνια, λεμονάδα.  Γινόταν δε για πολλά χρόνια στο παλιό παγοποιείο Μαντζαβελακη η γιορτή του λεμονιού , όπου παρουσιάζονταν οι δημιουργίες, κυρίως, των οικιακών παραγωγών.

   
ΤΕΛΑΡΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΑ